ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα διετή προγράμματα στα ΑΕΙ ! Τόσο νέα όσο και η Coca Cola !

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Ο Υπουργός Γαβρόγλου και οι περί αυτόν επαίρονται για το πλήθος των καινοτομιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ισχυρίζονται μετ’ επιτάσεως ότι η «αριστερή» μεταρρυθμιστική καταιγίδα θα σαρώσει τις κατεστημένες τάχα δομές.

Ανάμεσα στα μεταρρυθμιστικά κελεπούρια του Υπουργού είναι και τα περιβόητα προγράμματα διετούς διάρκειας που θα οργανώνονται από τα Ελληνικά ΑΕΙ. Πόσο νέα όμως είναι αυτή η … καινοτομία ;

Διετή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προγράμματα, με τη μορφή του Associate degree οργανώνονται στη Μεγάλη Βρετανία γύρω στο 1850 και επιβιώνουν μέχρι το 1873 οπότε και αρχίζουν να καταργούνται αλλά και να εμφανίζονται στις ΗΠΑ μετά το 1895. Γύρω στο 1920 οργανώνονται στη Μεγάλη Βρετανία τα πρώτα προγράμματα που οδηγούν σε Δίπλωμα τύπου Higher National Diploma (HND) με περισσότερο επαγγελματικό παρά ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Ακολούθησαν αρκετές σοβαρές αλλαγές και κυβερνητικές παρεμβάσεις αναφορικά με το περιεχόμενο και τη στόχευση των HNDs. Η πιο ενδιαφέρουσα , ανάμεσα σε άλλες, αυτή της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Θάτσερ η οποία θέσπισε μια σειρά αλλαγές που αφορούσαν τόσο σε υποκατάσταση, όχι όμως και αντικατάσταση, των HNDs όσο και στους φορείς που απένειμαν αυτούς τους τίτλους. Σε γενικές γραμμές , και μέχρι τη δεκαετία του 90, τα διετή αυτά προγράμματα ήταν και θεωρούνταν προγράμματα επαγγελματικής κυρίως κατεύθυνσης. Από τότε όμως που στη διαδικασία οργάνωσης των HNDs ενεπλάκησαν και τα Βρετανικά ΑΕΙ και Κολέγια , μαζί με άλλους φορείς (BTEC,EDECXEL, PEARSON) , τα HNDs αποτέλεσαν και αποτελούν σκαλοπάτι για την εισαγωγή των κατόχων τους στο δεύτερο ή και τρίτο (top – up και final  ) έτος των Βρετανικών ΑΕΙ για την απόκτηση του Bachelor degree. Μάλιστα, υπό προϋποθέσεις, το HND αποτελεί και βάση για την εισαγωγή ακόμη και σε Master degree αν συνυπολογιστεί ως κριτήριο εισαγωγής και η επαγγελματική εμπειρία του υποψήφιου σπουδαστή. Όταν μάλιστα λείπει η επαγγελματική εμπειρία, τα Βρετανικά ΑΕΙ την υποκαθιστούν, ως ένα βαθμό βέβαια, με ένα Conversion Course. Όλοι μέσα δηλαδή…. Εδώ απλά να συμπληρώσουμε ότι τα HNDs υπάρχουν και σε πολλές άλλες χώρες από την Αργεντινή μέχρι τη Νιγηρία και από την Ινδία μέχρι τη Φιλανδία και πολλές άλλες. Φυσικά και στη χώρα μας δεκάδες φορείς, κυρίως Κολέγια, οργανώνουν , με την άδεια του PEARSON, και όχι μόνο, πολλά προγράμματα HND που τρέχουν είτε on campus είτε εξ αποστάσεως.

Στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Τα διετή προγράμματα είναι δύο ειδών. Τα λεγόμενα professional Associate degrees, που λίγο πολύ θεωρούνται terminal degrees, είναι κατά βάση επαγγελματικά διπλώματα χωρίς όμως να στερούν από τους κατόχους τους τη δυνατότητα να ενταχτούν σε Πανεπιστημιακά προγράμματα, αρκετές φορές μάλιστα στο τρίτο έτος του τετραετούς Αμερικανικού Bachelor Degree. Τα academic Associate Degrees είναι προσανατολισμένα κυρίως στην κατεύθυνση της συνέχισης των σπουδών των κατόχων τους στο τρίτο έτος του Αμερικανικού Bachelor. Έχουν δε κατά το μάλλον ή ήττον ευρύ περιεχόμενο και διασφαλίζουν για τους κατόχους τους μια ποικιλία επιλογών σχετικά με την ειδικότητα που θα αποκτήσουν μέσω της φοίτησής στο Bachelor degree. Να τονίσουμε δε ότι τα Associate degrees , όπως άλλωστε και τα HNDs , είναι open admissions. Τα κριτήρια δηλαδή εισαγωγής είναι τα ελάχιστα και συνήθως οι υποψήφιοι οφείλουν να έχουν ένα τίτλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  

Μετά από όλα αυτά είναι νομίζω πασιφανές πόσο ….. καινοτομικά είναι τα διετή προγράμματα που διακαώς επιθυμεί να οργανώσει μέσω των ΑΕΙ το Υπουργείο Παιδείας. Εδώ και αν ισχύει το «περσινά ξινά σταφύλια»… Υπάρχει όμως και ένα άλλο αγκάθι, τα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Τι θα κάνει με αυτούς τους φορείς το Υπουργείο ;  Και αν τα δημόσια ΙΕΚ φαίνεται να μπορεί και να θέλει (;) να τα απαξιώνει και εγκαταλείπει, τι θα απαντήσει τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΙΕΚ που νιώθουν πολύ άβολα με την προοπτική της οργάνωσης διετών προγραμμάτων από τα ΑΕΙ ;   Σε ποια βαθμίδα ακαδημαϊκών ή/και επαγγελματικών προσόντων θα ανήκουν τα Διπλώματα των ΙΕΚ όταν τα ΑΕΙ οργανώνουν διετή προγράμματα ; Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα νέα διετή προγράμματα θα οδηγούν με τον άλφα ή βήτα τρόπο σε διπλώματα με συγκεκριμένη επαγγελματική και ακαδημαϊκή προοπτική. Δεν τα σκέφτηκαν οι επαΐοντος του Υπουργείου όλα αυτά ; Μήπως κάτι κρύβουν ;  Μήπως επίκεινται συνεργασίες των ΑΕΙ και με τα Ιδιωτικά ΙΕΚ ; Μήπως τα νέα διετή προγράμματα θα οργανώνονται και από τα ΙΙΕΚ ;

Συμπέρασμα : Οι ιθύνοντες του Υπουργείου, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, αφού με την προσφιλή τους τακτική έκαναν επί μακρόν επαναστατική γυμναστική, ανακάλυψαν για άλλη μια φορά την Αμερική λίγο ακριβώς μετά τον Κολόμβο….. Λύσεις, όχι κατ’ ανάγκην αρνητικές, που έχουν κυριολεκτικά «παλιώσει», προβάλλονται με  ταχύτητα, πηχυαίους τίτλους και πλήρη έλλειψη τακτικής και στρατηγικής, μέσα σε ένα ούτως ή άλλως διεθνοποιημένο και απόλυτα ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, ως καινοτόμες τάχα μεταρρυθμίσεις σε μια χώρα όπου μας θεωρούν χαχόλους και ιθαγενείς έτοιμους να ψωνίσουμε τα καθρεφτάκια τους.

   

Τελευταία Άρθρα

Βασικές Παράμετροι Διαμόρφωσης Επιχειρησιακής Στρατηγικής

08 Μαΐου 2018

Βασικές Παράμετροι Διαμόρφωσης Επιχειρησιακής Στρατηγικής...

Εισαγωγή στη Στρατηγική Διαχείριση

10 Απριλίου 2018

Εισαγωγή στη Στρατηγική Διαχείριση Εδώ...

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

13 Ιανουαρίου 2018

 http://www.appliedcounselling.com/  

Νέα διετή προγράμματα στα ΑΕΙ...

04 Νοεμβρίου 2017

Ο Υπουργός Γαβρόγλου και οι...

Η διαχείριση και το βάθος...

04 Σεπτεμβρίου 2017

Κατά καιρούς αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός...

Search