ΣΧΟΛΙΑ

Ηλεκτρονική ψηφοφορία. Και ναι και όχι...

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία διευρύνει αλλά παράλληλα μπορεί και να αποστεώνει τη συμμετοχή από τα πολιτικά της χαρακτηριστικά.

Εργαλειοποιεί το ίδιο το εκλογικό γεγονός , διευκολύνει τις στατιστικές μετρήσεις αλλά δεν είναι εξ ορισμού παράγοντας πολιτικοποίησης των διαδικασιών αφού λίγο ή πολύ ακυρώνει τα αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά του προεκλογικού και εκλογικού  περιβάλλοντος, δηλαδή τη ζώσα αντιπαράθεση σε αντιδιαστολή με αυτήν της εικονικής πραγματικότητας και του καταιγιστικού πολλές φορές ηλεκτρονικού διαλόγου.

Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέσο ευκρινούς και μετρήσιμης αποτύπωσης της βούλησης των συμμετεχόντων αλλά, υπό συνθήκες,  μάλλον υποδαυλίζει την αποστασιοποίηση από την ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης και ενισχύει τα φαινόμενα πολιτικής ραθυμίας.

Με άλλα λόγια σε ένα έντονα πολιτικοποιημένο περιβάλλον η ηλεκτρονική ψηφοφορία μπορεί εκ του ασφαλούς να αποτυπώσει και να θωρακίσει τη λαϊκή βούληση. Σε συνθήκες όμως έντεχνα καλλιεργούμενης αποπολιτικοποίησης και αποχής, οι «προσωπικές διευκολύνσεις» της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας  μάλλον ενισχύουν τα φαινόμενα πολιτικής αδρανοποίησης και απάθειας παρά επηρεάζουν θετικά προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής συμμετοχής στα δρώμενα.

Είναι μηχανιστική η άποψη ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι ένα ασφαλές και σύγχρονο υποκατάστατο της εκλογικής κάλπης. “It depends” που λέμε και στην ορεινή Κορινθία. Η παραδοσιακή εκλογική διαδικασία αποτελεί πεδίο εμφάνισης πολλών προσωπικών, παραπολιτικών και πολιτικών φορτίων. Η ψηφιακή προσέγγιση είναι μια αποστειρωμένη διαδικασία απαλλαγμένη από τα φορτία αυτά. Δεν είναι δεδομένο όμως ότι αυτό είναι πολιτικά υγιές. Υπό όρους όμως δεν είναι και κατακριτέο. Και όπως γίνεται εύλογα αντιληπτό δεν τίθεται θέμα ηθικής τάξης, όπως αρκετοί βλακωδώς ισχυρίζονται, αλλά στοχεύσεων και σχεδιασμών…

Σε κάθε περίπτωση βέβαια πρέπει να δεχτούμε ότι το ίδιο το ζήτημα της αποδοχής ή μη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και η σχετική αντιπαράθεση είναι ένα βαθιά πολιτικό γεγονός !      

Τελευταία Άρθρα

Τα φαντάσματα στο προσκήνιο

26 Ιανουαρίου 2018

Τελικά φαίνεται ότι η φιληδονία,...

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

13 Ιανουαρίου 2018

 http://www.appliedcounselling.com/  

Νέα διετή προγράμματα στα ΑΕΙ...

04 Νοεμβρίου 2017

Ο Υπουργός Γαβρόγλου και οι...

Ο έντιμος άνθρωπος κυρ Παντελής...

20 Μαρτίου 2017

Αν ήταν εύκολο να αντιληφτεί...

Ερμηνεύοντας την κρίση. Σκέψεις ανάμεσα...

07 Ιανουαρίου 2017

Η πολιτική κρίση είναι όσο...

Search