ΣΧΟΛΙΑ

Άλλο τακτική και άλλο στρατηγική για την κεντροαριστερά.

Η εκμετάλλευση της συγκυρίας , από τακτική άποψη, είναι σωστή πρακτική ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Υπό όρους όμως. Πρέπει το αποτέλεσμα , το προϊόν αυτής της τακτικής κίνησης, να μη βάζει σε κίνδυνο τις στρατηγικές επιλογές. Και η στρατηγική ανανεώνεται κατά περιόδους αλλά πάντοτε στο πλαίσιο μιας γενικής μελέτης πλήθους εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων και εξελίξεων στο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον. Ανεξάρτητα δηλαδή από επί μέρους τακτικές κινήσεις η αλλαγή στρατηγικών επιλογών δεν είναι παραδεκτό να υλοποιείται με κριτήρια τακτικής….

Στην πολιτική, σε περιβάλλοντα που παρουσιάζουν μεγάλη ρευστότητα, η επιδίωξη των στρατηγικών στόχων  δεν προκύπτει από την τακτική εκμετάλλευση της συγκυρίας. Ή ακόμη καλύτερα δεν είναι μόνο οι τακτικές και  οι συγκυριακού χαρακτήρα κινήσεις που συγκροτούν τα στρατηγικό παζλ. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν μιλάμε για στρατηγική στόχευση αλλά για έναν διαρκή ετεροπροσδιορισμό που θίγει κατάφορα την αυτονομία και την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία της πολιτικής συλλογικότητας.  Υπάρχουν στη στρατηγική οραματικοί στόχοι και αξιακά συστήματα που δεν είναι διαπραγματεύσιμα, αφού στην ουσία αποτελούν το  υπαρξιακό status του πολιτικού υποκειμένου.

Στις διαδικασίες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, τέτοια φαινόμενα, καταστάσεις επιμιξίας τακτικών κινήσεων και στρατηγικών στόχων, παρατηρούνται συχνά. Είναι φαινόμενα που προκαλούν σύγχυση στο πολιτικό κοινό και υποσκάπτουν τη στρατηγική  στόχευση.

Οφείλουν λοιπόν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ουσιαστική και οριστική σύγκληση των δυνάμεων που σχηματικά τουλάχιστον αντιπροσωπεύονται σε αυτή τη διαδικασία, να συνομολογήσουν την πεποίθησή τους υπέρ μιας σταθερής και λιγότερο εύκαμπτης στρατηγικής, ανεξάρτητα από τις επί μέρους συγκυριακές κινήσεις και αποφάσεις. Φαίνεται ότι αυτό έχει πλέον γίνει.

 Ας το δούμε όμως και πρακτικά, στο φως της ημέρας δηλαδή….         

Τελευταία Άρθρα

Βασικές Παράμετροι Διαμόρφωσης Επιχειρησιακής Στρατηγικής

08 Μαΐου 2018

Βασικές Παράμετροι Διαμόρφωσης Επιχειρησιακής Στρατηγικής...

Εισαγωγή στη Στρατηγική Διαχείριση

10 Απριλίου 2018

Εισαγωγή στη Στρατηγική Διαχείριση Εδώ...

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

13 Ιανουαρίου 2018

 http://www.appliedcounselling.com/  

Νέα διετή προγράμματα στα ΑΕΙ...

04 Νοεμβρίου 2017

Ο Υπουργός Γαβρόγλου και οι...

Η διαχείριση και το βάθος...

04 Σεπτεμβρίου 2017

Κατά καιρούς αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός...

Search